zacusca-de-vinete-cu-ciuperci

Zacusca soacrei mele din vinete cu ciuperci are mare cautare printre prietenii nostri. Nu stiu daca ciupercile sau gustul legumelor pregatite la gratar o fac atat de speciala, dar cu siguranta este una din cele mai bune pe care le-am mancat pana acum. Pentru cei care se inarmeaza cu rabdare (iti ia mult timp sa cureti, sa fierbi, sa pui in borcane), le recomand sa incerce aceasta reteta.

INGREDIENTE

10 kg vinete
10 kg gogosari
10 kg ardei kapia
5 kg ciuperci – din aceasta cantitate eliminam cotoarele!
3 l suc rosii
2 l ulei
3 kg ceapa alba
1 mana boabe de piper
1 mana de sare
1 plic frunze dafin

PREPARARE:

Coacem pe gratar vinetele, gogosarii si ardeii kapia.

zacusca-de-vinete-cu-ciuperci-1

zacusca-de-vinete-cu-ciuperci-2

zacusca-de-vinete-cu-ciuperci-3

Cand ardeii si gogosarii sunt luati de pe foc ii saram pentru a se curata mai usor. Curatam legumele de coaja si le lasam la scurs cateva ore bune (daca este rece afara peste noapte ar fi perfect sa le lasam mai multe ore). Fierbem ciupercile si le tocam mai grosolan.

zacusca-de-vinete-cu-ciuperci-4

Taiem ceapa si o calim pana se face aurie si se inmoaie putin. Dam prin masina de tocat legumele alternandu-le pentru a usura procesul de omogenizare al compozitiei.

zacusca-de-vinete-cu-ciuperci-5

Adaugam ciupercile, sosul de rosii, uleiul (chiar si uleiul in care am calit ceapa) si condimentele. Vom amesteca bine, astfel incat compozitia sa fie omogena.

zacusca-de-vinete-cu-ciuperci-6

zacusca-de-vinete-cu-ciuperci-7

Punem la fiert compozitia, la foc mic. Vom amesteca in oala continuu pentru a nu se lipi de fund. Vom sti ca zacusca este fiarta atunci cand devine mai deschisa la culoare si bule de ulei se ridica la suprafata.

Cu 10 minute inainte sa inchidem focul punem borcanele spalate si uscate in cuptor, la foc mic, cu usa intredeschisa (la 100°C).
Vom turna zacusca in borcanele fierbinti. Punem un varf de cutit de salicil peste zacusca si sigilam imediat.
Acoperim borcanele peste noapte cu o patura astfel incat sa raceasca foarte incet.

zacusca-de-vinete-cu-ciuperci-8

Vor iesi 50 de borcane de 375 ml din cantitatile indicate.

Sa aveti spor la pregatit zacusca de vinete cu ciuperci, pentru ca va fi foarte apreciata peste iarna!

20 Comentarii

  1. Maria says:

    absolut impecabila!

  2. Alina Vicu says:

    Pfuuu! O combinatie ce m-a dat gata! Ador ambele tipuri de zacusca, dar nu m-am gandit nicodata sa fac 2 in 1. :”>

  3. Alice says:

    arata delicios, perfecta in camara pe timp de iarna, daca tine pana atunci ;))))!!!!

  4. Este foarte buna. Muncesti mult dar obtii ceva gustos pentru la iarna!

  5. Dada says:

    Super reteta.Maine fac piata :).Am si un sacusor de hribi asa ca maine se lasa cu trebusoara.Multumesc pentru reteta!

  6. Simona says:

    Imi ploua in gura!!! Trebuie sa incerc si eu reteta.. intr-o cantitate mai mica, binenteles :)
    Pupici

  7. Adriana says:

    Increc astazi sper sa fie un succes din toate privintele …aspect si gust ….multumim mult Laura ….

  8. Liliana says:

    Mi-a facut pofta. Abia astept sa o fac si eu. Multumesc

  9. dani says:

    SA TE BATA NOROCU CA BINIE GRAIESTI FATUCA DRAGA !!!

    SA TRAIESTI SI SA FI IUBITA ! AMU O FAC SI EU CA TARE-MI POFTA…

Lasa un comentariu


Ultimele articole

PIZZA DE POST

Adaugat pe 26 Nov, 2014

0 Comentarii

SUPA DE GASCA CU TAITEI

Adaugat pe 25 Nov, 2014

5 Comentarii

CONCURS ANIVERSAR 8 ANI...

Adaugat pe 24 Nov, 2014

13 Comentarii

CIORBA DE VARZA DULCE CU...

Adaugat pe 24 Nov, 2014

2 Comentarii