Ce poate fi mai potrivit pentru pranz intr-o zi geroasa de iarna, decat o varza calita cu ciolan afumat? Sunt foarte pofticioasa si cred ca dupa o anumita varsta lucrul acesta se va vedea. Pana atunci insa mai profit (putin) si imi fac de cap… Sper sa ma aprobati, spuneti-mi ca nici voi nu rezistati unei asemenea portii!

INGREDIENTE:

1,5 kg varza murata
1.2 kg ciolan afumat
50 g untura
1 lingurita piper boabe
1 ceapa
1 ardei rosu
2 foi de dafin
1/2 lingurita cimbru uscat
2 linguri pasta de rosii

PREPARARE:

Spalam varza murata, taiem cotoarele si o taiem julien. O scurgem bine de zeama, eventual o strangem in mana.

O punem intr-o oala, impreuna cu ceapa tocata, frunzele de dafin, cimbru, piper, ardei tocat si ciolan afumat – punem apa cat sa fie totul acoperit. Fierbem in clocot cam 10-15 minute.

Luam de pe foc si le mutam intr-un vas de yena. Lichidul in care a fiert varza trebuie sa fie cam 1.5 cm pe fundul vasului. Adaugam pasta de rosii si untura si dam la cuptor pentru aproximativ o ora (primele 30 minute tinem vasul acoperit), la 180°C, pana se rumeneste usor. Vom amesteca din cand in cand in vas.

O servim calda cu mamaliga si ardei iute. Pofta buna!

16 Comentarii

  1. Corina says:

    Cea mai buna, am testat reteta si a iesit o varza calita foarte buna!

  2. diva in bucatarie says:

    Multumesc Corina!

  3. Any Fisher says:

    e super faina reteta ta…azi o fac si eu…de fapt varza e tocata si in oala…ceapa la fel si ardeiul la fel..mai trebuie pusa pe foc…te anunt cum a iesit. Eu si iubitul meu nu ne dam in vant dupa varza , dar daca este murata o servim cu placere..Te pup ne auzim mai tarziu cu rezultatul :))

    • diva in bucatarie says:

      Eu chiar sper sa imi spui cum a iesit! Toti prietenii (si nu sunt putini) care au mancat-o o adora! Sper din suflet sa va placa si voua la fel de mult cum ne place noua!

  4. Any Fisher says:

    a iesit minunat.abia astept sa vina puiul meu acasa sa mancam impreuna…cu siguranta voi mai face aceasta reteta

  5. Alice says:

    dupa cum ziceam si pe FB….asta papam azi…dar si cu palinca :))

  6. VIKY says:

    Este mincarea copilariei mele–cind veneam de la scoala copil fiind–aroma din bucatarie imi staruie si azi in minte –gustul difera–atunci o gatea MAMA MEA azi EU diferenta este de la cer la pamint ,poate pt faptul ca ea nu mai este .

    • diva in bucatarie says:

      Viky, cred ca varza calita nimeni nu o face mai bine decat mama! Eu am inca norocul de a o avea cu mine…

  7. deea says:

    Super buna

  8. Mada says:

    Intrucat e prima data cand gatesc eu varza calita as avea o nelamurire:cand o pui la fiert pe aragaz cata apa trebuie pusa, si cand o pui in yena o pui cu tot cu apa sau o scurgi?

    • diva in bucatarie says:

      Apa la fiert se pune cat sa fie varza acoperita. La cuptor punem apa cam 1.5 cm inaltime pe fundul vasului- lasam la cuptor pana se evapora apa.

  9. bucatar de ocazie says:

    Papa bun divo ! Te iubesc !

Lasa un comentariu


Ultimele articole

SALATA CLASICA DE CUS-CUS

Adaugat pe 29 Jul, 2014

0 Comentarii

PUI CU OREZ SI CIUPERCI

Adaugat pe 28 Jul, 2014

1 Comentariu

CROSTINI CU CREMA DE OUA

Adaugat pe 24 Jul, 2014

2 Comentarii

PASTE CU SALATA CAPRESE

Adaugat pe 22 Jul, 2014

0 Comentarii