tort-cu-mere-frisca-si-bezea

tort-cu-mere-frisca-si-bezea-01

Una din cele mai bune, mai simple si mai delicioase retete de tort cu mere si bezea este aceasta! In acest caz las toata modestia atarnata intr-un colt pntru ca tortul este senzational, imbinand ceva dulce cu ceva racoros in acelasi timp. Trebuie sa il incercati si veti vedea cata dreptate am avut!

INGREDIENTE:
(pentru un tort cu diametrul de 20 cm – 8 portii)

Pentru blat:
85 g unt
100 g zahar tos
3 galbenusuri
1 plic zahar vanilat
3 lingurite iaurt grecesc
125 g faina
1 plic praf de copt
1 praf de sare

Pentru crema de mere:
600 g mere
300 ml apa
50 ml lapte
1 plic budinca de vanilie
2 plicuri zahar vanilat
4 foi gelatina
50 g zahar pudra

Pentru bezea:
3 albusuri
175 g zahar
3 linguri fulgi de migdale

Pentru umplutura cu frisca:
100 ml frisca lichida

Pentru decor:
100 ml frisca lichida
50 g fulgi de migdale

PREPARARE:

Mixam untul cu zaharul pana devin cremoase, apoi adaugam galbenurile pe rand, amestecand dupa fiecare in parte pana se omogenizeaza.

tort-cu-mere-frisca-si-bezea-1

Adaugam iaurtul, amestecam bine, apoi incorporam faina amestecata in prealabil cu un praf de sare si praful de copt.

tort-cu-mere-frisca-si-bezea-2

Turnam aluatul in tava tapetata cu hartie de copt pe fund, iar peretii detasabili tapetati cu ulei si faina.

tort-cu-mere-frisca-si-bezea-3

Coacem blatul in cuptorul preincalzit la 180°C in jur de 25-30 minute, sau pana trece testul cu scobitoarea, apoi il scoatem si il lasam sa se raceasca pe un gratar. Cat timp se raceste batul batem frisca pana se intareste (dar nu foarte tare sa nu aiba aspect untos), apoi pregatim crema de mere. Foile de gelatina le punem intr-un bol cu apa rece. Merele curatate de coaja si cotor, taiate cubulete, le fierbem in apa cu 50 g zahar pudra timp de 2-3 minute. Dizolvam budinca de vanilie in lapte si o punem la fiert peste mere. Cand se ingroasa compozitia luam de pe foc. Peste 3 minute putem adauga gelatina si amestecam bine. Punem blatul pe o farfurie si il imbracam cu peretii detasabili ai formei de tort. Turnam putin mai mult de jumatate din crema de mere peste blat, apoi punem frisca.

tort-cu-mere-frisca-si-bezea-4

Peste frisca punem restul de crema si dam la rece. Pregatim bezeaua mixand foarte bine albusurile cu un praf de sare, apoi adaugam treptat zaharul. Cand obtinem o spuma foarte tare, ca pentru bezele, oprim mixerul. Punem bezeaua intr-o forma rotunda cu diametrul de 20 cm, tapetata cu hartie de copt, presaram fulgii de migdale si o coacem in cuptorul preincalzit la 100°C pentru o ora.

tort-cu-mere-frisca-si-bezea-5

O lasam sa se raceasca in cuptorul inchis peste noapte, sau cel putin 6 ore. Punem bezeaua peste ultimul strat de mere cu budinca de vanilie, apoi imbracam tortul in frisca batuta si il decoram cu fulgi de migdale.

tort-cu-mere-frisca-si-bezea-02

Nu cred ca va refuza cineva o felie de tort! Arata foarte bine, iar gustul este… hmmmm! Senzational!!!

Pofta buna!

27 Comentarii

  1. Anca B. says:

    Arata minunat, il voi incerca si eu curand! Te pup!

  2. FLORY says:

    Am si eu o reteta asemanatoare,e absolut minunata,deci modestia nu-si are rostul. :D
    Te pup!

  3. Chiar saptamana asta ma gandeam ca nu am facut de mult un tort cu mere, bine eu fac cu mere din alea intregi. Ce ai pregatit tu este fin si delicios!

  4. Haplea says:

    Wow cat de bine arata!

  5. miremirc says:

    superb tort ! trebuie incercat neaparat !:)

  6. Poliana says:

    Arata bestial, eu vreau o felie chiar in momentul asta :D

  7. alice says:

    Perfect, ador aceasta combiatie!!!

  8. Cu ce bunatate ne mai incanti si azi! Minunat!

  9. Magda Adina says:

    Cred ca a fost un deliciu !!! ;)

  10. Ginuca says:

    Chiar este cu totul deosebit acest tort…dar fulgi de migdale am cautat toata vara si tot nu am dat de ei…:(

  11. Simona says:

    Iar ma pui la treaba.. :)

  12. Mada says:

    M-am apucat sa imi strang ingredientele pentru aceasta reteta minunata si am observat ca in blat nu sunt mentionate galbenusurile la ingrediente dar apar in reteta. Sunt cele 3 galbenusuri asociate celor 3 albusuri de la bezea? Multumesc!

Lasa un comentariu


Ultimele articole

RETETE CU SOMON

Adaugat pe 22 Nov, 2014

0 Comentarii

PRAJITURA JERBO

Adaugat pe 21 Nov, 2014

1 Comentariu

PRAJITURA DE POST CU PERE...

Adaugat pe 20 Nov, 2014

0 Comentarii

COZONAC DE POST CU CREMA...

Adaugat pe 19 Nov, 2014

8 Comentarii