Sarmalele nu lipsesc din casele romanilor de sarbatori. Cred ca bucataria romaneasca nu poate fi conceputa fara sarmale cu varza acra si mamaliguta. La Praid, in Harghita, a fost organizat in toamna un festival al sarmalelor. Dar asta nu e tot, pentru ca am citit de curand ca s-a deschis si o fabrica de sarmale la Gheorghieni (tot in Harghita). Credeti ca mirosul imbietor al sarmalelor facute in casa le va face pe doamne sa-si schimbe obiceiul de a gati cu cel de a cumpara sarmale gata facute? Sunt curioasa sa stiu ce vanzare vor avea…

INGREDIENTE:

700 g carne de porc
100 g ceafa porc afumata
4-5 felii de costita de porc afumata
2 linguri de orez
1 ceapa mare
2 linguri cu varf de orez (60 g)
marar
putin cimbru
1 varza murata mare – cu frunze subtiri
5 linguri de bulion
2 linguri ulei
1 foaie dafin
boabe de piper
1/4 lingurita piper macinat
optional smantana pentru servit

PREPARARE:

Pentru inceput ne pregatim foile de varza: daca varza este prea acra sau prea sarata spalam frunzele in apa calduta si le stoarcem. Daca frunzele sunt prea mici taiem nervurile groase pe dos, fara sa rupem frunza, iar daca frunzele sunt prea mari le putem taia in doua.
Tocam carnea impreuna cu ceafa. Adaugam ceapa tocata marunt si calita, orezul, putin piper macinat, cimbrul si mararul.

Punem la acest amestec si o ceasca de apa rece care are rolul de a fragezi carnea. Luam frunza de varza in mana si punem carne tocata cam o lingura (daca va plac sarmale mai mici puneti cu lingurita). Carnea o punem pe latimea frunzei, astfel incat sa ne ramana cel putin 2 cm la un capat si la celalat al frunzei, pentru a inveli sarmaua.

Introducem capatul ingust inauntru pentru a nu de desface sarmalele cand le fierbem. Cateva frunze de varza le taiem julien si le punem pe fundul oalei impreuna cu costita afumate. Apoi, asezam sarmalele una langa alta, chiar si suprapuse daca avem mai multe, dar trebuie sa avem grija ca oala aleasa sa fie destul de inalta, pentru a nu a da in foc cand fierb.

Cand terminam de aranjat sarmalele mai punem un rand de varza taiata julien, boabele de piper si frunza de dafin.

Turnam apa clocotita peste acestea si le punem la fiert. Intre timp calim bulionul si il punem peste varza.

Lasam sa fiarba cam o ora, completand cu apa din cand in cand, apoi le dam la cuptor pentru 30 de minute sa scada.

Pofta buna!

Categorie: Craciun, Retete cu carne

3 Comentarii

  1. Mihaela says:

    Excelenta reteta! verificata…

  2. Adrian says:

    Astea numai sarmale nu sunt. Asta e carne invelita in varza. Sau mai bine zis un soi de varza umpluta cu carne. Doua linguri de orez (40g) la 700g carne ca si cum n-ar exista. Crek mai bine le spuneti sarmale de fite. :))))

Lasa un comentariu


Ultimele articole

Choco fest la Atrium Sun...

Adaugat pe 22 Oct, 2014

0 Comentarii

CHEC BANATEAN

Adaugat pe 21 Oct, 2014

1 Comentariu

HUMUS CU AVOCADO

Adaugat pe 20 Oct, 2014

2 Comentarii

PRAJITURI SI TORTURI CU NUCA

Adaugat pe 18 Oct, 2014

5 Comentarii