Prajitura Televizor

1 noiembrie 2014Diva in Bucatarie

Prajitura Televizor. Prajitura Budapesta. Prajitura Curcubeu.

 

Prajitura Televizor cu foi de cacao si blat cu vanilie. Prajitura Televizor, reteta veche.

Prajitura Televizor  pe care multi dintre noi am mancat-o in copilarie, a suferit o mica transformare si a devenit mult mai delicioasa. O crema colorata si aromata, da un farmec aparte acestei prajituri.

Prajitura Televizor, este cunoscuta in zona de vest sub numele de Prajitura Budapesta.  Se pare ca unii ii spun Prajitura Curcubeu.

Prajitura aceasta era la mare moda prin anii 60-70, dar am regasit-o si in copilaria mea.

Este o prajitura cu doua foi de blat lipite intre ele cu crema fiarta si este decorata cu un topping simplu de ciocolata. Prajitura Televizor nu se decoreaza cu nimic. Glazura este suficienta.

Prajitura Televizor / Prajitura Budapesta poate sta pe orice masa de sarbatoare, dar poate fi si desertul potrivit pentru mesele in familie sau atunci cand prietenii in vizita.

Din categoria prajiturilor cu foi la fel de cunoscute amintesc aici de prajitura Kati, prajitura Jerbo, prajitura cu foi cu suc de rosii, Prajitura Carpati, prajitura cu foi de miere de albine. Retetele acestora, dar si multe alele le veti gasi in aceasta postare.

Eu am pus aceasta prajitura in categoria prajiturilor cu crema, alaturi de prajitura Bounty, prajituri cu crema de ananas si multe alte prajituri delicioase.

Prajitura Televizor / prajitura Budapesta reteta clasica se face cu crema de vanilie si lamaie.

Am scos lamaia si am pus cacao pentru efect vizual mult mai placut. Daca nu vreti cacao, ramaneti pe varianta clasica cu vanilie si putin suc de lamaie sau cateva picaturi de esenta de lamiae.

Avand in vedere ca in aceasta prajitura blaturile sunt din pandispan pufos, totul se face foarte usor. Daca aveti noroc sa pregatiti blatul alb cu oua de tara acesta iese mai galben si se vede foarte frumos.

prajitura-televizor

Va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru prajitura Televizor.

INGREDIENTE:

Pentru blatul de cacao:

100 g unt

120 g zahar

5 oua

100 ml lapte

250 g faina

50 g praf de cacao neagra

1 lingurita praf de copt

Pentru blatul de vanilie:

4 oua

2 linguri apa

2 linguri ulei

200 g zahar

200 g faina

1 plic praf decopt

1 fiola esenta de vanilie

Pentru crema:

270 g unt

200 g zahar

300 ml lapte

1/2 pastaie vanilie

1 lingura varfuita cu faina

1 fiola esenta de vanilie

1 lingura praf de cacao neagra

1 lingura cafea tare

1 lingura lichior de ciocolata

Pentru topping:

100 g ciocolata cu lapte

50 g ciocolata neagra

2 linguri cu lapte

1 lingura unt

50 ml frisca lichida

PREPARARE:

Pentru inceput pregatim blatul de cacao.

prajitura-televizor-1

Mixam untul si zaharul pana devin ca o crema, apoi adaugam 3 oua si 2 galbenusuri. Cele 2 albusuri pastrate le batem pana devin o spuma tare.

prajitura-televizor-2

Adaugam pudra de cacao, lapte si faina amestecata cu praful de copt in prealabil.

Faina Baneasa 000 este alegerea perfecta pentru prajituri.

Incorporam albusurile batute spuma tare.

prajitura-televizor-3

Coacem in tava mare a cuptorului, tapetata cu hartie de copt, in cuptorul preincalzit la 180°C pana trece testul cu scobitoarea.

Preparam apoi blatul cu vanilie.

Mixam albusurile spuma tare si adaugam galbenusurile unul cate unul, apoi adaugam esenta de vanilie, uleiul si apa.

prajitura-televizor-4

Incorporam faina amestecata cu praf de copt.

prajitura-televizor-5

Turnam aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si il coacem in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 20-25 minute(tava are dimenisunile la 1/2 fata de cea de copt pe lungime sau latime).

Cat timp de coace blatul pregatim crema. Fierbem laptele cu zahar, semintele din 1/2 pastaie de vanilie si o lingura varfuita de faina pana se ingroasa ca o budinca. Lasam sa se raceasca, apoi o amestecam cu cacao, cafea, lichior de ciocolata si unt.

prajitura-televizor-6

Insiropam usor blatul cu cacao taiat pe jumatate, apoi intindem crema peste el. Acoperim cu blatul alb, punem iar crema si terminam cu blatul de cacao.

prajitura-televizor-7prajitura-televizor-8

Topim ciocolata la baine-marie cu 2 linguri lapte, apoi o amestecam cu o lingura de unt si 50 ml frisca lichida. Turnam cat este calda peste prajitura. Cand se raceste glazura dam prajitura la rece pentru cateva ore.

prajitura-televizor-9

Taiem prajitura „televizor” in cuburi si servim.

Pofta buna!

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de Youtube, unde postez retete simple si usoare.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Delicioasa, pentru momentele in care asculti televizorul, pentru ca de uitat, te uiti la prajitura…la cum arata…!!!

  2. buna ziua, o prajitura asemanatoare fac si eu (originea din Ardeal):se numeste CURCUBEU (reteta originala)
    Blat 1 : 375 g faina, 150 g unt 110 g untura,, 100 g zahar pudra, 1 ou, 1 lingura cacao, putin bicarbonate stins.
    Se amesteca totul. Se inparte in doua si se coc 2 foi pe fundul tavii pe hartie de copt.
    Blat 2 : 7 galbenusuri +300 g zahar pudra se freaca bine si din cand in cand se adauga pana la 10 linguri de apa.Dupa ce s-a frecat bine se adauga 250 g faina si albusul spuma tare. Se coace in tava unsa si tapetata.
    CREMA : 500 ml lapte + 300 g zahar amestecat cu 75 g faina sau amidon se fierbe si se amesteca continuu pana se ingroasa.se lasa la racit.
    Se freaca spuma 250 g unt si se adauga culamaua rece treptat ca la maioneza
    GLAZURA : 200 g zahar + 4 linguri apa + 1 lingura cacao se fierb 5 min de cand incepe sa fiarba si se adauga 50 g unt.
    MONTARE : blat 1 se unge cu un strat de gem sau marmelada, se pune jumatate din crema blatul 2 , un strat de gem si restul de crema, apoi blatul1. Se aseaza deasupra o hartie de copt si apoi o greutate(un fund de lemn). Se da la rece. Apoi se pune glazura.
    pentru ca nu imi place untura am facut VARIANTELE MELE
    VARIANTA 1.- blat 1: 7 linguri lapte, 7 linguri zahar, 7 linguri ulei, 1 ou, 3 linguri cacao, 1 pac. Ammoniac stins si faina cat cuprinde. Se amesteca totul si se coc 2 foi p dosul tavii.
    Blat 2: pandispan din 6 oua, 6 linguri zahar si 6 linguri faina, se pun si fructe uscate(stafide, coacaze, merisor, etc)
    Crema :700 ml lapte +250 g zahar se pun la fiert. 100 g amidon se dizolva in putin lapte sic and amestecul incepe sa fiarba se adauga si amidonul si se amesteca continuu pana se ingroasa. Se lasa la racit.
    300 g unt se freaca spuma pana isi dubleaza volumul apoi se adauga treptat cu lingura ciulamaua rece alternand cu zeama de la o lamiae.
    Glazura : ca mai sus + 50 g ciocolata 75% cacao
    Montare la fel cu sau fara gem
    VARIANTA 2 : blat 1 alb ca la ALBA CA ZAPADA
    Blat 2 pandispan cu cacao
    Crema , glazura si montarea la fel.
    PRAJITURA EMA
    650 g faina,200 g unt, 190 g zahar, 5 galbenuse,1 lingurita ammoniac stins in lapte
    Totul se framanta bine si se coc 3 foi pe dosul tavii.
    Crema: se faramiteaza o foaie se pune rom si putin lapte. Se lasa deoparte. 250 g unt se freaca spuma cu 250 g zahar, apoi se adauga vanilie si 2 linguri cacao. Se amesteca cu blatul faramat.
    Crema se pune intre cele 2 foi si deasupra se pune urmatoarea glazura: la incput inainte sa incepem prajitura se bat spuma tare cele 5 albusuri cu 15 linguri de zahar si se pun pe baie de abur, se amesteca din cand in cand, cand e gata prajitura e gata si glazura.
    Se da la rece si se taie a 2-a zi.
    Sper sa iti placa………….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *