Aceasta reteta o am de la Cristina, colega mea de facultate. Desi au trecut multi ani de cand am descoperit-o, ramane una din prajiturile mele preferate.

INGREDIENTE:

Pentru foi:
15 linguri de zahar
15 linguri de ulei
15 linguri de suc de rosii
1 lingurita de amoniac sau 1 plic de parf de copt
faina cat cuprinde

Pentru crema:
700 ml lapte
7 linguri de gris
1 pachet de unt
300 g zahar
coaja rasa si sucul de la o lamaie

Pentru topping:
200 g nuca macinata

PREPARARE FOI :

Pentru a obtine aluatul amestecam toate ingredientele, punand faina cate putin, pana aluatul devine neted si nu se mai lipeste de maini. Il framantam si il impartim in 4 parti egale. Intindem aluatul pe planseta de lucru, astfel incat sa obtinem un dreptunghi cu marginile eagale cu tava pe care vom coace. Incercam sa facem un aluat cu grosimea de 5 mm. Fiecare foaie o coacem aproximativ 15 min la 180°C .

Pentru a pregati crema fierbem grisul cu laptele pana se ingroasa, apoi il lasam sa se raceasca. Frecam untul cu zaharul, apoi il incorporam in grisul cu lapte. Adaugam sucul de lamaie cate putin, pentru a nu se taia crema. In cazul in care se intampla totusi sa se taie, punem in crema un plic de intaritor de frisca si mixam bine.

In final asamblam prajitura. Punem crema peste prima foaie, presaram putina nuca macinata, apoi inca o foaie, iar crema si repetam operatiunea pana terminam foile si crema. Tinem prajitura minim 24 de ore la frigider pentru ca foile sa se inmoaie.

Pofta buna!

52 Comentarii

  1. Antonina says:

    Pe bune? Nu cred c-am mancat vreodata! o voi incerca, desigur!

  2. catkitchen says:

    La asta chiar nu m-am gandit niciodata !!!! Imteresanta idee , sigur o voi incerca si eu !!!! ;)

  3. Flory says:

    Daaaaa,prajitura asta am vazut-o prima data la soacra-mea,este delicioasa!Pupici

  4. TeoBucatar says:

    E foarte buna,am mancat facuta de o matusa dar eu nu am incercat-o pana acum.Pupici!

  5. zilahi adela says:

    Desi am o reteta asemanatoare, nu am incercat si nici nu am mancat! Am sa incerc, in ultima vreme am facut mai multe prajituri cu foi, imi place sa coc foi! :) Arata super bine!! Pupici!

  6. Simona says:

    N-am incercat niciodata… dar tare as fi curioasa de gust. Pup

  7. Ramona A says:

    E delicioasã, a iesit coloratã natural:)
    Portughezi fac dulceatã de rosii, se umplu si prãjiturile!

  8. DiaMar bucataria galbena says:

    Stiu cat de buna este aceasta prajitura.Pup!

  9. Emily says:

    wow, nu am mancat niciodata, dar arata intr-un mare fel si suna tare bine, deci trebuie incercata ;)
    te pup scumpa mea! Sa ai o zi minunata :*

  10. Maya says:

    Arata super! Ce idei dom’le! fantastice!

  11. Criss says:

    Waw, ce bine arata! N-am facut niciodata aceasta prajitura insa mama facea pe vremuri si tare imi placea.

  12. adina says:

    OU NU TREBUIE???

    • diva in bucatarie says:

      Nu, la aceste foi nu este nevoie de oua, vor fi tari, urmand sa se innmoaie de la crema.

  13. adina says:

    multumesc de raspuns!!!!

  14. Crina says:

    Imi aduc aminte rețeta, pe vremea când eram acasă mama mea o prepara doar că ea punea dulceată de maceșe…oricum o sa o încerc cât de curând….oricum îți multumesc ca imparti cu noi minunatele tale rețețe si totuși incredibil de ușor ca preparare…timp sa avem:-).

    • diva in bucatarie says:

      Crina, eu iti multumesc… incerc sa aleg retetele pe care le poate face oricine, cand termina jobul, sau chiar daca nu merge la serviciu sa nu piarda mult timp prin bucatarie.

  15. EVELYNN says:

    SIMPLA…ASPECTUOASA…GUSTOASA…..3 MOTIVE PENTRU A FACE ACEASTA PRAJITURA ,DOAMNELOR….LA INCEPUT AM FOST RETICENTA,FOI CU SUC DE ROSII……INCEPEAM SA ASOCIEZ CU UN BLAT DE PIZZA:)))))GLUMESC,APOI REZULTATUL A FOST SURPRINZATOR….NISTE PRAJITURELE ROSIATICE,AROMATE,PUFOASE(EU LE-AM TINUT IN CAMARA RECE 2 ZILE,FOILE S-AU INMUIAT)….FELICITARI PENTRU POSTAREA RETETEI!!!

  16. costel says:

    Ok e simplu si gusteasa am inteles asta …… dar unde se pune sucul de rosii, in foi ca nu am inteles ? Vreu sa-mi surprind sotia cu ceva original. Mersi.

  17. carmen says:

    Excelenta prajiturica!

    Eu folosesc drept umplutura 1/2 kg rahat dat prin masina de tocat impreuna cu 1 lamaie intreaga (fara samburi) la care adaug 1 pachet unt. Gustul este dulce-acrisor fara a mai fi nevoie de alte arome.

  18. mami says:

    felicitari pt reteta,e gustoasa si foarte ieftina.

  19. ALEXANDRA says:

    Am facut aceasta prajitura,fara nuci ca nu am avut,cu umplutura de cocos,sincer,am fost cam sceptica in privinta ei,dar cu mana pe inima va spun ca este extraordinara,subscriu la afirmatia ta ca este in topul preferintelor,au gustat 2 prietene,carcotase de profesie,au ramas impresionate!Multumesc pentru reteta!

  20. o prajitura f buna! gazda mea o facea des si parca de fiecare data imi placea mai mult

  21. crina says:

    nu se poate poate inlocui si cu pasta de rosii…o lingurita…suc de rosii nu stiu de unde sa procur…

    • diva in bucatarie says:

      Crina, in orice supermarket gasesti suc de rosii…la cutie sau la sticla. Sigur ca poti pune si pasta de rosii – cred ca 4-5 linguri pentru culoare, dar se schimba consistenta pentru ca lipsesc lingurile de suc, mult mai lichide.

      • crina says:

        …o sa incerc sa gasesc suc de rosii…unde locuiesc eu nu prea au auzit de asa ceva…oricum multumesc pt delicioasele retele( sotul e incantat de fiecare data:-)) si rabdarea de a ne face sa intelegem cum se prepara, e mare lucru…multi pupici din Chicago

        • diva in bucatarie says:

          M-am gandit noaptea trecuta: incearca sa fierbi pasta de rosii cu 1 lingurita de zahar si apa astfel incat sa fie mai lichida si sa isi pastreze culoarea… Te pup, Crina

  22. felicia says:

    se poate inlocui crema de gris cu cea de lamaie, ca la alba ca zapada ? sau cu alta crema caramel sau de vanilie ?

  23. Pete Barbu says:

    am incercat reteta dar din pacate nu mi-a iesit prea buna,foile au iesit ingrozitoare…poate a doua oara sa am mai mult noroc :D

Lasa un comentariu


Ultimele articole

COZONACI PENTRU CRACIUN

Adaugat pe 1 Dec, 2013

6 Comentarii

CIOLAN DE PORC CU BERE...

Adaugat pe 17 Dec, 2014

2 Comentarii