Prajitura cu mere

6 decembrie 2010Diva in Bucatarie

Prajitura cu mere. Pentru a realiza aluatul amestecam intr-un bol ingredientele si apoi framantam bine aluatul.

INGREDIENTE:

Pentru foi:
20 linguri de faina (350g)
6 linguri de zahar
1 plic praf de copt
1 ou intreg + 1 galbenus
1 pachet de unt
3 linguri de smantana
1 lingurita esenta de vanilie
5 linguri zahar pudra si 1 lingurita scortisoara pentru topping

Pentru umplutura:
1,3 – 1.5 kg mar ras
250 g zahar
1 lingurita cu varf praf de scortisoara

PREPARARE:

Merele rase pe razatoarea mare le punem cu zahar intr-o oala pe foc si fierbem pana se moaie. Este indicat sa amestecam in oala cat de des putem pentru a nu se lipi. Dupa ce luam merele de pe foc adaugam scortisoara.

Pentru a realiza aluatul amestecam intr-un bol ingredientele si apoi framantam bine aluatul.

Impartim aluatul in doua si intindem 2 foi. Asezam o foaie in tava unsa cu margarina si tapetata cu faina, o intepam cu o furculita (acest lucru il facem pentru ca foaia sa cresaca uniform), apoi punem apoi merele si deasupra cealalta foaie (o intepam si pe acesta cu furculita).

Coacem prajitura la 180° C timp de 45 de min. Cand este gata o scoatem si o lasam sa se raceasca pe un gratar.

Pudram cu zahar pudra si scortisoara, apoi taiem cubulete si servim.

Pofta buna!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Atentie mare la cantitatea de aluat, ca sa va ajunga pentru o tava de cuptor, eu am incercat reteta de 2 ori, este foarte gustoasa, dar pentru orice eventualitate va recomand sa aveti cantitati duble din ingrediente de mai sus in casa, in caz ca mai trebuie sa faceti o tura de aluat :). Dupa ce se unge tava cu ulei(sau margarina) si se tapeteaza cu faina, puneti o folie de hartie pentru copt, apoi adaugati prima foaie de aluat pe care ol intindeti foarte bine si care trebuie sa fie foarte subtire pentru ca aceasta va creste in cuptor. Incercati sa evitati pe cat puteti sa adaugati faina peste foaie pentru a o intinde mai bine, pentru ca in felul acesta aluatul se va intari si de preferat ar fi ca merele sa le caliti un pic inainte sa le puneti intre foi.

    1. Draga mea, chiar cu calirea merelor am inceput explicarea modului in care prepar aceasta prajitura. In alta ordine de idei, daca ai grija ca tapetarea sa se faca fin, sa nu fie faina in exces nu se va intampla nimic cu foaia de prajitura, nu isi va schimba textura. In general, daca ai observat folosesc hartie de copt la orice, dar atunci am ramas in pana si am folosit tehnica bunicilor noastre care tapetau cu unt (ulei, margarina) si faina. Nu are cum sa dea gres nici aceasta metoda. Ma bucur ca ai gasit gustoasa aceasta reteta si sper ca iti vor placea si altele cel putin la fel de mult ca aceasta. Iti doresc o zi frumoasa.

  2. Multumesc petru reteta! Arata foarte bine prajitura!
    Am o singura nelamurire legata de cantitatea de faina: lingurile de faina trebuie sa fie cu varf?! 20 de linguri sunt echivalentul a 500 de grame?! Imi cer scuze pt intrebare, dar sunt mai incepatoare in bucatarie.:)

    1. 20 de linguri cu varf la mine inseamna 350 g faina. Adevarul este ca ar fi trebuit sa modific reteta in gramaje, dar eu am lasat-o asa cum am primit-o de la soacra mea.

  3. Foarte frumos prezentata reteta si cred ca e si foarte gustoasa, diseara o pregatesc. Ma bucur insa ca, cantitatea de ingrediente e prezentata si in linguri pt ca nu am cantar de bucatarie 🙂

  4. Nu va m chinuiti cu aluaturi in mod inutil…. Faceti un aluat de pandispan mai moale cam ca o miere mai subtire in care adugati ceva Stroch daca aveti in casa. In tava unsa cu putin unt topit puneti merele curatate de coaja si cu mijlocul scos….unul linga altul si le presarati cu putin zahar si scortisoara. Daca vreti finesuri puneti in gaura din mijlocul merelor….ceva stafide care au stat in rom citeva ore, migdale sau mieji de nuca….si dati la cuptor la 225 grade cu caldura din ambele parti cam 40-50 minute. Scoateti tava cu merele cind sint gata, incercati cu o scobitoare c sa fie cam ca niste cartofi jumatate fierti… Lasati 1-2 minute sa se racoareasca…turnati aluatul uniform presarati ceva scortisoara….restul de stafide si la cuptor la 180 de grade 40-50 minute. Cinc e gata lasati tava sa se racoreasca 4-5 minute si intorceti-o intr-o tava de servit la masa….
    Se poate minca calda cu inghetata de vanilie sau de rom cu stafide…dar la fel de bine rece cu un sos de vanilie caldut ….sau chiar rece la o cafea….
    Nu va ploua deja in gura ?
    Hahahahaha !!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *