INGREDIENTE:

1 kg faina
500 ml lapte
1 pachet de unt/margarina
50 g drojdie
400 g zahar
500 g nuca tocata marunt
1 plic zahar vanilat
5 oua
1 praf sare
2 linguri nesquik
2 linguri zeama de lamaie
coaja la o lamaie
1 lingura esenta de rom

PREPARARE:

Intr-un vas pregatim faina, amestecata cu praful de sare. Intr-o cana pregatim maiaua: punem punem putin lapte caldut(1/2 de cana), drojdia, o lingura de zahar si una de faina. Le amestecam si lasam sa creasca cam 10 min.

Intre timp separam ouale si punem restul de lapte la incalzit. Frecam galbenusurile cu zaharul pana se devin ca o crema. Adaugam zeama de lamaie, coaja de la lamaie si amestecam. Batem si albusurile pana devin o spuma tare.

Turnam apoi laptele foarte cald peste galbenusuri si omogenizam compozitia.

Punem maiaua in faina si amestecam. Incorporam cate putin galbenusurile cu lapte, apoi albusul batut spuma si la sfarsit esenta de rom. Cat timp amestecam aluatul punem untul sa se topeasca. Turnam apoi untul topit si framantam aluatul pana nu se mai lipeste de maini. Presarm putina faina, acoperim vasul cu un prosop si il tinem intr-un loc cald pana creste in volum (cel putin dublu).

Impartim aluatul in 2 sau 3 bucati, in functie de marimea tavii incare vom coace cozonacii.
Pe o planseta unsa cu ulei sau unt topit intindem aluatul. Peste acesta vom preasara nuca amestecata cu nesquik. Rulam apoi aluatul si presam marginile pentru a nu iesi nuca. Punem cozonacul in tava si il lasam inca 10-15 minute sa creasca. Dam cozonacii la cuptorul preancalzit la 180°C pentru 45 minute. Cand ii scoatem din cuptor ii ungem cu ou si pudram cu zahar.


Il mai dam in cuptorul inca incins pentru minute si asta este tot…

Pofta buna!

13 Comentarii

  1. emilia says:

    Arata foarte bine, il voi face si eu de sarbatori. Yam, yam.

  2. mi1sol says:

    Si ramane oul acela crud, uns pe cozonac peste care pui zahar???

    • diva in bucatarie says:

      Daca cozonacul este fierbinte, cand ungi cu ou se absoarbe instantaneu. Stratul de ou cand ungem este ceva fff subtire.
      Poti unge si inainte sa bagi la cuptor, sau la sfarsit… Daca ungi la inceput va avea coaja mult mai inchisa la culoare.
      Tu vei alege cum iti place sa arate.

  3. Corina says:

    Cel mai bun cozonac cu nuca pe care l-am mancat in viata mea (am 49 de ani)! Am respectat reteta ta si a iesit foarte bun! Ne-am bautut pe ultimele felii… Multumesc!

  4. Dani says:

    Mi-a iesit super bun cozonacul.Super reteta.:) merci mult

  5. Dani says:

    Mi-a iesit super bun cozonacul.Super reteta.:) merci mult

  6. olguta says:

    buna! spune-mi te rog nuca o pui uscata sau amestecata cu albus de ou?multumesc!

  7. Ioana says:

    Buna seara! Nu stiu cu ce am gresit, dar aluatul a iesit foarte moale si lipicios, desi am framantat 40 minute. Mi-a fost greu sa il intind si sa il pun in forme. Sa fie oare pentru ca am pus laptele in acelasi timp cu galbenusurile si zaharul si nu a iesit crema?

    • diva in bucatarie says:

      In general este bine sa urmezi pasii indicati. Eu nu ma abat de la reteta ca sa fiu sigura ca iese totul bine. Poti sa mai apui niste faina pana devine aluatul neted.

Lasa un comentariu


Ultimele articole

MOUSSE AU CHOCOLATE

Adaugat pe 23 Apr, 2014

0 Comentarii

CE PUTEM FACE CU OUALE...

Adaugat pe 22 Apr, 2014

0 Comentarii

SALATA DE OUA CU ROSII...

Adaugat pe 22 Apr, 2014

0 Comentarii