Cozonac cu fructe uscate

12 decembrie 2010Diva in Bucatarie

Cozonac cu fructe uscate. Pentru prepararea aluatului procedam pas cu pas ca in reteta cozonacului cu nuca.

INGREDIENTE:
(pentru 3 buc.)

1 kg faina
500 ml lapte
1 pachet de unt/margarina
50 g drojdie
400 g zahar
300 f fructe uscate (caise, merisoare, stafide, smochine, curmale)
100 g nuci tocate grosolan
1 plic zahar vanilat
5 oua
1 praf sare
2 linguri zeama de lamaie
coaja la o lamaie
1 lingura esenta de rom

PREPARARE:

Pentru prepararea aluatului procedam pas cu pas ca in reteta cozonacului cu nuca.

Intr-un vas pregatim faina, amestecata cu praful de sare. Intr-o cana pregatim maiaua: punem punem putin lapte caldut, drojdia, o lingura de zahar si una de faina. Le amestecam si lasam sa creasca cam 10 min. Intre timp separam ouale si punem restul de lapte la incalzit. Frecam galbenusurile cu zaharul pana se devin ca o crema. Adaugam zeama de lamaie, coaja de la lamaie si amestecam. Batem si albusurile pana devin o spuma tare.Turnam apoi laptele foarte cald peste galbenusuri si omogenizam compozitia.

Punem maiaua in faina si amestecam. Incorporam cate putin galbenusurile cu lapte, apoi albusul batut spuma si la sfarsit esenta de rom. Cat timp amestecam aluatul punem untul sa se topeasca. Turnam apoi untul topit si framantam aluatul pana nu se mai lipeste de maini.

Presarm putina faina, acoperim vasul cu un prosop si il tinem intr-un loc cald pana creste in volum (cel putin dublu).

Impartim aluatul in 2 sau 3 bucati, in functie de marimea tavii incare vom coace cozonacii.
Pe o planseta unsa cu ulei sau unt topit intindem aluatul. Peste acesta vom preasara fructele uscate si nuca.

Rulam apoi aluatul si presam marginile pentru a nu iesi fructele uscate. Punem cozonacul in tava si il lasam inca 10-15 minute sa creasca.

Dam cozonacii la cuptorul preancalzit la 180°C pentru 45 minute. Cand ii scoatem din cuptor ii ungem cu ou si pudram cu zahar.
Pofta buna!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. eu am o intrebare la reteta asta, legat de gramajul pachetului de unt. in mod normal untul/margarina vegetala are 250g pe cand un pachet de unt de masa are 200g. Tu la care dintre ele te referi? Merci 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *