Coq au vin – cocos in vin

21 martie 2013Diva in Bucatarie

Coq au vin – cocos in vin. Reteta coq au vin – cocos in vin – preparat din bucataria frantuzeasca extrem de gustos, o reteta inspirata din cartea de bucate a Juliei Child.

Reteta coq au vin – cocos in vin – preparat din bucataria frantuzeasca extrem de gustos, o reteta inspirata din cartea de bucate a Juliei Child.

O reteta foarte buna pentru preparat un cocos de tara, crescut sanatos ca pe vremea bunicilor, este cea pe care Julia Child a facut-o celebra: „coq au vin” sau pe romaneste „cocos in vin”.

Cel mai mult este intalnita reteta pregatita cu vin rosu, dar se poate face si cu vin alb.

Am avut un cocos maricel, crescut de noi, la marginea Bucurestiului. L-am lasat la marinat peste noapte, ca sa se mai fragezeasca. Carnea de pasare de curte este mai atoasa, dar mai buna si mai sanatoasa. Ce a iesit a fost o minunatie!

Chiar daca a durat ceva mai mult pregatirea lui, va spun ca merita pentru ca nu este nimic complicat. Etapele sunt usoare, doar asteptarea sa fie gata e mai lunga.

Reteta de coq au vin are si o istorie in spate, fiind pregatita de cateva sute de ani.

coq-au-vin-01

Reteta am pregatit-o pentru ca imi asteptam finii de „Lasata Secului”. Am mai pregatit si friptura de iepure cu sos de rosii si usturoi (si acesta era crescut de noi) si piure de cartofi.

La aperitiv am avut labneh, salata tabouleh, hummus, vol au vent cu salata de vinete libaneza, salata de masline. Din fericire acestea pot fi pregatite cu o zi inainte, cu exceptia salatei de patrunjel.

Cand ai masa mare si oameni dragi alaturi nu poti sa nu faci si deserturi speciale, asa ca am pregatit din timp o prajitura Jerbo si tort Raffello.

Nu stiu cum obiceiurile la voi, dar pentru mine ziua cand imi adun finii in jurul mesei este poate una din cele mai importante, la fel cum este si cea de Craciun sau Pastele.

INGREDIENTE:

1 cocos maricel – putin peste 3 kg
250 g sunculita / bacon/ kaizer/ prosciutto
3 linguri mari de unt
800 ml vin rosu
400 ml supa de pui
1 lingura pasta de tomate
2-3 frunze de dafin
1/4 lingurita cimbru
3 catei mari de usturoi
sare
piper
2 linguri amidon

Pentru garnitura:

12 cepe mici-medii (esalote)
2 linguri ulei
150 ml vin (folosim din cel pe care il preparam)
1 frunza mica dafin
4 tulpini patrunjel
1crengura cimbru
450 g ciuperci proaspete tip champignon
2 linguri de unt+1 lingura ulei
sare
piper
frunze de patrunjel pentru ornat

PREPARARE:

Cocosul il spalam, il parlim bine pentru a nu ramane resturi din puf sau fulgi, apoi il portionam.

coq-au-vin-1

Intr-o tigaie mare (cea mai mare) sau un wok incalzim untul si calim putin sunculita.

coq-au-vin-2

Cand este putin rumenita o scoatem din tigaie si punem bucatile de carne pe care le prajim uniform, pe ambele parti, pana devin aurii. Desi am o tigaie cu diametrul de 28 cm si un wok si mai mare, am fost nevoita sa le pregatesc pe rand, nu au incaput toate in acelasi timp.

coq-au-vin-3

Dupa ce prajim carnea o condimentam cu sare si piper. O punem impreuna cu sunculita (in acest moment am pus totul intr-o oala mai mare) si le lasam pe foc inca 10 minute, pana se imprietenesc aromele.

coq-au-vin-4

Turnam vinul si supa, astfel incat sa fie carnea acoperita. Adaugam pasta de tomate, frunzele de dafin, cimbrul si usturoiul zdrobit. Acoperim cu un capac, lasam focul mic si lasam sa fiarba pana carnea este moale (daca cocosul este tanar intr-o ora si 20-30 minute sigur este gata).

coq-au-vin-5

Cat timp se fierbe cocosul pregatim ceapa si ciupercile. Curatam ceapa astfel incat sa ne ramana intreaga si curata. Calim usor cepele pe toate partile, la foc mic, avand grija ca acestea sa nu se desfaca. Luam din vinul in care fierbe cocosul 150 ml si punem peste ceapa. Adaugam condimentele si lasam sa fiarba pana incep sa se inmoaie.

coq-au-vin-6

Calim ciupercile in unt si ulei pana devin aurii, apoi condimentam cu sare si piper. In final punem carnea, sunca si ciupercile langa ceapa. Amestecam amidonul cu sosul de vin in care a fiert carnea astfel incat sa nu avem cocoloase. Adaugam inca putin sos peste acesta, apoi il turnam in sosul de vin. Fierbem sosul pentru inca cateva minute, astfel incat sa se lege. Servim carnea cu garnitura de legume, stropind totul cu sos de vin.

coq-au-vin-01

Daca servim coq au vin a doua zi il incalzim la cuptor astfel incat mancarea sa fie calda cand o servim. Noua ne-a placut foarte mult!

Nu a ramas nici macar un strop de sos, iar acest lucru spune multe!
Sa aveti pofta!

Va astept si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel, daca va abonati, ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici. 

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Chiar ieri sau alaltaieri am vazut reteta de Coq au vin la o emisiune culinara pe Euforia Tv si m-a incantat asa de tare incat mi-am notat-o.
    Ma bucur ca o gasesc si la tine, cand o voi face, stiu unde sa vin daca am nevoie de sfaturi in preparare.
    Arata extreeem de bine, absolut 100% buna !

  2. pai si eu zic tot de paprika tv 🙂 cand te vizitez dulce diva am impresia ca urmaresc bucataria nigellei sa stii, desi tu blog, ea emisiune, insa retetele, maniera ta de prezentare sunt tare nigeline mama draga,adica atractive si delicioase.
    gata, punct si … de la capat intr o alta vizita viitoare.

  3. minunata reteta si excelenta sugestie, pe masura cocosului nazdravan cu care m-am pricopsit. 🙂 pentru toate iti multumesc, draga Cristina! acum e gata cocosul meu imbatat in vin si abia astept aplauzele de dupa masa. 🙂 multumeeeesc & te pup!

  4. Doar cu vin rosu se prepara sau poate fi inlocuit si de cel alb?
    Pas cu pas, ne-ai prezentat didactic etapele pregatirii insotite de imagini superbe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *