Cartofii frantuzesti cu smantana si usturoi la cuptor sunt o garnitura delicioasa! Cunoscuti sub numele de “cartofi Dauphinoise”, acestia sunt un altfel de cartofi gratinati, foarte gustosi. Trebuie sa ii incercati cu siguranta, dar folositi smantana grasa, smantana speciala pentru gatit, altfel riscati sa nu obtineti ce trebuie!

INGREDIENTE:

1 kg cartofi
500 ml smantana pentru gatit
3 catei de usturoi tocati
sare
piper
nucsoara
75 g unt
Optional:
50 g mozzarella sau cascaval ras
rozmarin

PREPARARE:

Curatam cartofii si ii taiem in felii subtiri de 2-3 mm grosime. In timp ce feliem putem pune feliile direct in vasul termorezistent in care pregatim cartofii. Vasul il ungem cu unt inainte sa punem cartofii.

Cand acoperim fundul vasului cu un strat de cartofi condimentam cu sare, piper, putina nucsoara, usturoi si putina smantana.

Vom continua sa punem cartofii in straturi, acoperind de fiecare data cu smantana. Ultimul strat trebuie sa fie de smantana.

Punem la cuptor la aproximativ 160-170° C, pentru 40-60 minute acoperiti cu o folie de staniol, apoi fara folie pana se rumenesc cartofii.
Cu cateva minute inainte sa ii scoatem presaram mozzarella rasa si rozmarinul tocat. Reteta originala nu are mozzarella si rozmarin.

Pofta buna!

Categorie: Cartofi, Garnitura

25 Comentarii

  1. dana says:

    ce bunatate, pup :*

  2. diva in bucatarie says:

    Multumesc Dana!

  3. Trebuie sa fie tare gustosi.

  4. diva in bucatarie says:

    Multumesc Maria, chiar sunt buni!

  5. Bianca says:

    Pai te miri sa nu fie buna? MMmm deliciosi cu siguranta.
    Pupici

  6. TeoBucatar says:

    Excelenta garnitura asta!Pupici si we placut!

  7. Antonina says:

    Le simt parfumul !!

  8. diva in bucatarie says:

    Multumesc Bianca! Weekend placut!

  9. diva in bucatarie says:

    Multumesc Teo! Weekend placut!

  10. diva in bucatarie says:

    Anto, sa stii ca se simte … Pup

  11. Simona says:

    Mmm.. inca o idee de garnitura! Multumesc din nou! Pupici

  12. Licuta Marin says:

    Super aromati si deliciosi!Pup!

  13. diva in bucatarie says:

    Simona iti va placea cu siguranta! Te pup

  14. diva in bucatarie says:

    Multumesc Licuta! Te pup

  15. andra says:

    o minunatie! Abia astept sa ii fac si eu!

  16. Claudia says:

    merita incercati, arata fantastic

  17. catkitchen says:

    o delicioasa garnitura !!!

  18. Denisa says:

    ce pofta mi s.a facut, pacat ca nu am cuptor aici :(

  19. Florina Frunza says:

    Arata foarte bine! Multumim ptr idee.

  20. Mihaela says:

    Fara sa va fie cu suparare, reteta originala contine lapte mult(cca 1 l la 1,5 kg cartofi), smantana si unt; http://www.gratindauphinois.com/portail/index.php/gratin-dauphinois Cand se adauga cascaval sau mozzarella rasa, deja se numeste “gratin savoyard”.Dar oricum ar fi preparata, este o garnitura delicioasa!

Lasa un comentariu


Ultimele articole

CONCURS ANIVERSAR 8 ANI...

Adaugat pe 24 Nov, 2014

4 Comentarii

CIORBA DE VARZA DULCE CU...

Adaugat pe 24 Nov, 2014

1 Comentariu

RETETE CU SOMON

Adaugat pe 22 Nov, 2014

2 Comentarii

PRAJITURA JERBO

Adaugat pe 21 Nov, 2014

2 Comentarii